Брати Хрест ЩОДЕННО

Відректися свого «Я»
Проповідь: о.Євген Фізер, парафіяльний вікарій Мукачівської парафії св.Мартина.

Четвер після Попільної Середи, 23 лютого 2023 р.
Євангеліє Лк 9, 22-25
Читання святого Євангелія від Луки
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Синові Людському потрібно буде багато постраждати, і буде відкинений старшими, первосвящениками й книжниками, і буде вбитий, і воскресне третього дня». А до всіх Він промовив: «Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе, бере свій хрест щоденно й іде слідом за Мною. Бо хто хоче душу свою спасти, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене, той спасе її. Бо яка ж користь людині, коли придбає весь світ, а себе саму погубить або завдасть собі шкоди?»
Слово Господнє

Брати Хрест ЩОДЕННО, не через день або лише у виняткові дні, але щоденно брати свій хрест і йти слідом за Ним..

Сьогоднішній фрагмент Євангелія можна поділити на 2 частини: перша – коли Ісус говорить до своїх учнів;
а друга – коли Ісус говорить до всіх інших.

Коли Ісус говорить до своїх учнів, Він говорить дуже відкрито, що з Ним буде відбуватися..про свої страждання, смерть і Воскресіння.

Зовсім інша стратегія Ісуса.
Він хоче навчити апостолів, щоб вони стали Його ногами, руками, словами і вчинками, щоб діяти через них.

Він довіряє нам, Його учням, щоб ми добре виконували справу Євангелізації.

Учням відкриває важку правду про Хрест, страждання.. всім іншим Він вказує, що їм потрібно робити, щоб осягнути життя вічне.
«Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться самого себе, бере свій хрест щоденно й іде слідом за Мною.»

Зречися самого себе! Зректися самого себе, тобто, того нашого людського, що нам не дозволяє прийти до Нього..

Зректися свого «Я», своїх недобрих звичок, слабкостей і йти крок за кроком за Ісусом..

Де ми є?
Чи ми учні Ісуса чи натовп, які прийшли-пішли, послухали, але далі живуть своїм життям..

Чи ми стали вже учнями Ісуса Христа?

Якщо стали, тоді не буде для нас важкою ця новина про Його страждання і про те, що всі наші труднощі ми можемо прожити в Його хресті, проходячи з Ним хресну дорогу ідучи до Славного Воскресіння!