Світ потребує прикладу любові

«Щоб грішник навернувся і жив…» Світ потребує прикладу любові
Проповідь: о. Євген Фізер, парафіяльний вікарій Мукачівської парафії св. Мартина

Сьогоднішнє Євангеліє важке.
Це – продовження Нагірної проповіді.
Тут: «люби ворогів», «молися за тих, які тебе переслідують вас, щоб бути Синами вашого Отця, котрий на Небі..»

Ми є дітьми Бога, бо Він нас створив. У Таїнстві Хрещення ми стали улюбленими Божими дітьми, Він поставив на нашій душі печать, у якій сказав: «ТИ мен належиш!»
Але може бути, що людина не живе Божим життям, яке отримала у Таїнстві Хрещення.
Це – наступний етап у нашій вірі – прийняти це Євангеліє.
Якщо ми не приймемо сьогоднішнє Євангеліє, ми не зможемо прийняти Христа..
Поки ми не будемо благати про навернення грішників – не зможемо бути дітьми Ісуса.
Ми розширюємо кордони свого серця, коли перестанемо ділити людей на добрих і поганих.. Бог не ділить людей, це ми, люди, за власними критеріями визначаємо і ділимо людей

Це – не означає закривати очі на зло. Однак це означає приймати людину.
Бог ненавидить зло, ненавидить гріх, однак Він приймає людину.

Як може Бог, Котрий є повнотою Любові, повнотою Милосердя ненавидіти? В Ньому немає гріха. Він не хоче смерті грішника. Бог хоче , щоб грішник навернувся і жив.

Чи маємо ми таке ставлення?

Бути Божою дитиною – розвивати у собі здібність любити.

Ісус хоче, щоб християни вирізнялися виключно одним: любов’ю – не молитвами, не гарними храмами, а любов’ю..

Чи може світ так про нас казати?
Світ потребує прикладів любові.

Чи гасло «смерть ворогам!» є згідно Євангелія? Що це означає для Ісуса? Вбивайте, грабуйте – це означає любити?
Якщо людина так примітивно приймає Євангеліє – вона далеко від Христа.
Для Ісуса «любити» означає спасти людину від вічної загибелі, від вічного пекла.
Коли Ісус каже «любіть ваших ворогів» – це означає, робити все, щоб людина не пішла в пекло.
Не буде окремо Божого Царства для католиків, православних, мусульман, окреме для українців і росіян. Боже Царство. – єдине. Бог хоче кожну людину, кожного грішника прийняти до Свого Царства. Можливо, ми будемо багато кому дивуватися, кого там зустрінемо.
У Божому Царстві не буде ворожнечі і ненависті..
Просимо про закінчення війни, про навенення ворогів… Однак, чи Бог є ініціатором війни і страждання? Це людина вибирає. Коли прийшов гріх, коли людина вибрала слухати диявола – наслідком цього є ворожнеча, вбивство, ненависть.

Ісус хоче перевернути це у наших головах, у наших серцях. Показати, що ми не повинні мислити, робити, жити, як нав’язує цей світ.

Підставити другу щоку – це не про «дозволяти себе кривдити». Підставити другу щоку – це велика мужність і відвага. Це – сказати ворогові «Стоп! Зло я не приймаю! Цей твій гріх і твоє рішення я не приймаю!» Зупинити зло, повернути його назад, однак без помсти.

У нашому часі це означає, що ворог повинен піти собі додому – вигнати його, випровадити.

Євангеліє Мт 5, 38-48
† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ви чули, що було сказано: “Око за око і зуб за зуб”. А Я кажу вам: не противтеся злому; але якщо тебе хто вдарить у твою праву щоку, підстав йому й другу. А тому, хто хоче з тобою суди¬тися і забрати в тебе одяг, віддай йому й хітон. Якщо хто примушуватиме тебе пройти одну милю, йди з ним дві. Тому, хто просить у тебе, дай; і від того, хто хоче в тебе пози¬чити, не відвертайся.
Ви чули, що було сказано: «Лю¬битимеш ближнього свого і ненавидітимеш сво¬го ворога». А Я кажу вам: Любіть ваших ворогів і моліться за тих, які пере¬слі¬ду¬ють вас, щоби бути вам синами вашого Отця, Того, хто на небесах, який своєму сонцю велить сходити над зли¬ми і над добрими та посилає дощ на праведних і на неправед¬них.
Бо коли полюбите тих, хто вас лю¬бить, то яку нагороду маєте? Хіба не те саме й митники роблять? Коли привітаєте виключно ваших братів, то що особливого зробите? Чи не так і язичники роблять? Тож будьте досконалі, як Отець ваш Небесний дос¬коналий».
Слово Господнє