Бог похиляється над моїм гріхом. Він хоче омити найбруднішу частину нас

Полюбити до кінця. Дух Ісуса – дух служіння.
Проповідь у Великий четвер: о.Євген Фізер, парафіяльний вікарій Мукачівської парафії св. Мартина

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 13, 1-15
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Перед святом Пасхи Ісус, знаючи, що надійшла Його година перейти з цього світу до Отця, полюбивши свої х, – тих, які у світі, – до кінця полюбив їх. Під час вечері, як диявол уже вкинув у серце Ю ди Іскаріотського, сина Симона, видати Його, Ісус, знаючи, що все дав Йому Отець в руки і що від Бога вийшов та до Бога йде, встав з вечері, зняв одяг і, взявши рушника, підперезався. Потім налив води до вмивальниці й почав мити ноги учням і обтирати рушником, яким був підперезаний. Підходить Він до Симона-Петра. А той каже Йому: «Господи, чи ж то Ти мені миєш ноги?» Ісус у відповідь йому сказав: «Що Я роблю, того ти нині не знаєш, але пізнаєш після цього». Каже Йому Петро: «Ти не помиєш мої х ніг повіки!» Ісус йому відповів: «Якщо не вмию тебе, не матимеш частки зі Мною». Симон-Петро каже Йому: «Господи, не тільки мої ноги, але й руки та голову». А Ісус говорить йому: «Умитому не треба вмиватись, хіба тільки ноги, оскільки весь чистий; і ви чисті, але не всі». Адже Він знав того, хто зрадить Його, тому й сказав: «Не всі ви чисті». А коли помив ї хні ноги і надів свій одяг, знову сів при столі й сказав їм: «Чи ви знаєте, що Я зробив вам? Ви називаєте Мене Вчителем і Господом, і добре ви кажете, бо Я Ним є. О тже, коли Я, Господь і Учитель, помив вам ноги, то й ви повинні мити ноги один одному. Адже Я дав вам приклад, щоб, як Я зробив вам, так робили і ви». Слово Господнє.

Ісус знає, що вже за кілька годин він буде виданий і руки воїнів..знає, що буде страждати і наближається година смерті..але в Його словах які ми чуємо в Євангелії немає жодного страху..

Коли людина знає, що вже близько є година смерті, то боїться..приходить страх «що буде далі?» «чи існує життя після смерті?»
Всі навколо сумують і плачуть..

В Ісуса не було страху, ані в апостолів смутку..Ісус говорить їм про велику Любов.
Його любов до учнів, до всіх людей, які будуть до Нього приходити

Сьогоднішнє Євангеліє починається зі слів «до кінця їх полюбив..»

Полюбити до кінця – це означає полюбити саме таку людину, в повноті, з усім багажем добрих і поганих вчинків, правильних і не правильних рішень.. Ісус показує це через омивання ніг. Омиваючи ноги своїм учням, Він показує велику любов і велику покору..

Бог похиляється над моїм гріхом.. Він хоче омити найбруднішу частину нас..

Бог хоче прийти в нашу слабку, грішну природу, тому є Сповідь, Євхаристія, Церква, священники, щоби кожен із нас міг досвідчити Боже Милосердя..

«Чи готові дозволити Богу нас очищувати?»

Іноді ми як апостол Петро, який є закритий на Боже Милосердя, не хочемо впустити Бога в якусь частину нашого життя, там, де хочемо самі собі порадити.. бо деколи ми соромимося Бога..

Чи має Бог стільки милосердя, щоб знову пробачити мені? Має! І скільки ще буде мати.

В Євангеліє від Йоана немає опису встановлення Євхаристії, замість цього є омивання ніг. Можливо не «замість», можливо, це є теж встановлення Євхаристії..

Коли Бог мене очищує, наступним кроком є служіння. І тут у нас дуже великі проблеми.. зараз мало хто хоче служити.. Чому? Бо це невигідно..

Споживач, хоче отримувати, а служитель – давати..

Що я повинен для інших зробити?

Апостол Павло каже, що ми є боржниками любові, служитель -це той, хто хоче давати, але давати з любові, не тому, що мушу, а тому, що люблю.

Якщо любові немає, людина є тільки споживачем.

Коли Ісус вичерпувався, Він йшов на молитву до Отця і далі служив.. Служачи наповнювався любов’ю і ще більше мав сили служити..

Не втрачаймо Духа служіння, бо це є Дух Ісуса Христа. Він постійно служить і шукає можливість послужити..