Чому Бог заборонив вживати плоди з дерева пізнання добра і зла?

Проповідь: о. Іреней Погорельцев ОР

П’ятниця V Тижня звичайного періоду, 10 лютого 2023 р.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 3, 1-8
Читання з Книги Буття.
Змій був хитріший з усіх польових звірів, що їх сотворив Господь Бог. Він і сказав до жінки: «Чи справді Господь Бог велів вам не їсти ні з якого дерева, що в саду?» Жінка відповіла змієві: «Нам дозволено їсти плоди з дерев, що в саду. Тільки плід з дерева, що посеред саду, Бог наказав нам: “Не їжте його, ані не доторкайтесь, а то помрете”». І сказав змій до жінки: «Ні, напевно не помрете! Бо знає Бог, що коли скуштуєте його, то відкриються у вас очі, і ви станете, як Бог, який знає добро й зло». Тож побачила жінка, що дерево було добре для поживи й гарне для очей і приманювало, щоб усе знати; і взяла з нього плід та й скуштувала, й дала чоловікові, що був з нею, і він теж скуштував. Тоді відкрилися їм обом очі, й вони пізнали, що вони нагі; отож позшивали смоківне листя і поробили собі пояси. Але почули вони луну від Господа Бога, який ходив собі садом під час денної прохолоди, і сховався Адам із своєю жінкою від обличчя Господа Бога серед дерев саду. Слово Боже.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 7, 31-37
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу, залишивши околиці Тира, Ісус знову прийшов через Сидон до Галілейського моря, у межі Десятимістя. І привели до Нього глухого й з невиразною мовою, і просили Його, щоби поклав на нього руку. Відвівши його вбік від натовпу, Він вложив свої пальці в його вуха і, плюнувши, доторкнувся до його язика, та піднявши погляд до неба, зітхнув і каже йому: «Еффатa!», тобто: «Відкрийся!» І враз відкрилися його вуха, і розв’язалися пута його язика, і він заговорив виразно. Ісус звелів їм, аби нікому про це не говорили. Та чим більше Він їм забороняв, тим більше вони розголошували. І надзвичайно дивувалися, кажучи: «Він добре все зробив: і глухим дає слух, і німим – мову». Слово Господнє.

Декому може здаватися, що історія гріхопадіння – наївне оповідання
Чому Бог не хотів, щоб людина знала добро і зло? Це ж добре мати знання? Знання – це світло!

Бог хотів, щоб люди знали добро і зло, хотів відкрити всі таємниці. Однак людина до того ще не доросла, Бог хотів, щоб людина розвивалася. У ті часи люди отримали знання, до яких були ще не готові. І це стало прокляттям людської цивілізації: спочатку люди продукували війни, зброю, а вже потім розуміли про скоєне.
Це є тим первородним гріхом, який є над нами.
Так і в нашому житті: спочатку гнів, зло, а потім жаль про скоєне.

Церква не проти науки. Церква проти того, щоб науку використовували для зла.