Рабство чи свобода? Проповідь о. Євген Фізер

Який стан природній для людини: рабство чи свобода?

Бог створив людину вільною, у вільності, з любові. Захотів, щоб людина була у вільності як на землі, і на небі

Ангели теж мають повну свободу, і деякі з них вирішили вибрати жити без Бога – це демони, духи темряви. Інші залишилися вірними Богові.

Так само людина завжди вибирає: добро або зло

У часі війни часто можемо чути слово свобода, що ця війна – за свободу нашої країни 

Якщо подивитися набагато глобальніше – ця людська свобода є дуже умовною. Світ завжди так живе, щоб бути залежними від когось. 

Кожна війна, яка відбувалася , відбувається і буде відбуватися – вона завжди за свободу. 

Людина прагне жити у свободі.

Але для нас свобода – свобода Божий дітей, свобода від гріха. 

Бути вільним у духовному плані це можливо – це свобода від гріха, яку отримуємо у Таїнстві Сповіді, Таїнстві Хрещення.

Чи відрікаєшся від гріха, щоб жити у свободі Божих дітей? 

Перше читання
Гал 4, 22-24. 26-27. 31 – 5, 1

Читання з Послання святого апостола Павла до галатів

Брати! Написано, що Авраам мав двох синів — одного від рабині, а другого від вільної. Але той, хто від рабині, народився по-тілесному, а той, хто від вільної, — згідно з обітницею. Розуміти це потрібно образно, адже тут — два Завіти. Один із Синайської гори: це Агар, яка народжує в рабство. А горішній Єрусалим вільний; він є матір’ю для нас. Адже написано: «Звеселися, неплідна, яка не родила! Радій і викликуй ти, яка не терпіла мук родів, бо набагато більше дітей у покинутої, ніж у тієї, яка має чоловіка!» Отже, брати, ми є дітьми не рабині, а вільної! Для цієї свободи Христос визволив нас, тож стійте в ній і не впрягайтеся знову в ярмо рабства.

Слово Боже