Відчуваєш радість? Проповідь Микола Лучок, єпископ-помічник Мукачівської Дієцезії

У сьогоднішньому Євангелії чуємо про певний конфлікт, який полягає у тому, що учні Йоана Хрестителя і фарисеїв постять, а учні Ісуса ні.

❓Чому так? Як пояснює Ісус?

❓Чи можуть гості весілля постити, коли з ними молодий?

❗️Піст – це завжди жертва, яку людина скаладає, коли хоче з’єднатися з Богом

Сенс посту – обмежитися чимось тілесно, щоб здобути духовно

✅ Старі бурдюки – це життя по правилам, по традиції
Часами ми іншим кажемо, або батьки дітям: «те, те і те потрібно зробити, бо такий закон». Накладаємо на інших людей, на дітей цей «закон», і ті під цим законом загинаються. Чому? Тому що вони «молодий бурдюк», а ми хочемо навантажити їх тим, що робимо вже десятки років. Це – не мудро

✅Нам потрібно читати Святе Писання, і почути, що з цього тексту сказано до мене у моє життя. Бог завжди конкретно, якимось реченням промовляє до нас. І, можливо, запрошує до конкретної дії, щоб ми зробили конкретний крок у стосунках з Ним

✅ якщо ми будемо на себе наміряти чиїсь практики, або на когось змусити свої практики – воно не буде працювати

✅ бути з молодим на весіллі – це символ радості. Якщо маєш контакт з живим Богом – ти будеш відчувати радість, і тобі захочеться іти далі. Якщо ти у Святій Месі, пості, молитві, розарії не відчуваєш радості – тут щось не працює. БОГ Є БОГОМ РАДОСТІ, СВІТЛА

✅ якщо нема радості у твоїх духовних практиках, там, швидше за все, є закритість на живого Бога, закритість на Ісуса

✅ що відбувається, коли засмакуєш радість стосунку з Ісусом? З Молодим? Це – радість.

❤️Просімо Дар радості, особливо, щоби ми відчували Молодого, а коли Його втрачаємо, щоби вміли, шукаючи Його, жертвувати чимось заради того, щоб знову віднайти близькість з Ним

Залишити відгук

Відправити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *