Йоаким та Анна, батьки Діви Марії

Йоаким та Анна, батьки Діви Марії

 Про батьків Пресвятої Діви Марії розповідають апокрифи, звідки й узяті їхні імена й опис життя. Найбільшої уваги заслуговує «Протоєвангеліє Якова» з ІІ століття – найдавніше джерело, втім, не позбавлене легенд.

Йоаким походив із роду Юди й був нащадком царя Давида. Анна, донька священника, належала до роду левітів. За переказами, подружжя мало хороші прибутки від свого господарства.

Йоаким і Анна жили праведно й віддано Богу, дотримуючись Його заповідей, проте не мали дітей. Багато зі свого майна вони давали на храм і на справи милосердя, молячись і випрошуючи в Господа нащадків. З Анни насміхалися й уникали її, адже тогочасний світогляд вважав брак дітей прокляттям, Божою карою. Та святе подружжя, попри поважний вік, не полишило довіри до Бога. Апокрифи розповідають, що Йоаким подався з наметом у пустелю, аби там покутувати та просити про дар життя, а Анна залишилася на молитві вдома. Бог послав їм обом Свого ангела, який заповів народження дитини, з якої радітиме вся земля.

Церква вірить, що їхня донька – Діва Марія – була непорочно зачата, тобто збережена від первородного гріха, аби підготувати гідне місце для втілення Божого Сина. Однак не варто плутати непорочне зачаття з зачаттям від Святого Духа: Йоаким і Анна дали життя своїй доньці звичайним способом.

Святі батьки зуміли передати дочці глибоку віру в Бога й обізнаність у Божому Слові, навчили роздумувати про Закон і вибирати Божі шляхи. Ще маленькою дівчинкою вони присвятили Марію на служіння в Єрусалимському храмі. Померли до подій Благовіщення.

 

Джерело: https://rkc.org.ua/liturgiynyy-kalendar/svyatiy-dnya/

Залишити відгук

Відправити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *